Bosna-Akhisar Kadısı Hasan Kâfî Akhisârî, Kanûnî Sultan Süleyman döneminde Ramazan 951’de (Kasım/Aralık 1544) Bosna-Akhisar’da (günümüzde Prusac) doğmuştur. Eğitimini İstanbul ve Çatalca’da tamamladıktan sonra memleketine dönerek ömrünün sonuna kadar Akhisar ve çevresinde müderrislik ve kadılık yapmıştır.
Akhisârî, mantık, belagat, usûl-i fıkıh ve akait gibi farklı alanlarda özellikle başlangıç seviyesinde okutulmak üzere metin ve şerhler yazmıştır. Bu eserlerin bir kısmı klasik İslamî eğitim müfredatında hâlâ kullanılmaktadır. Kadılık görevi sırasında bölgeye görevli olarak gelen devlet ricaliyle yakın ilişkiler kuran Akhisârî, devlet ve toplum düzenine dair önemli eseri Usûlü’l-hikem fî nizâmi’l-‘âlem’i Sadrazam Damad İbrâhim Paşa aracılığıyla Sultan III. Mehmed’e takdim etmiştir. Bu eser, daha sonra çeşitli dillere tercüme edilmiştir.
Akhisârî, memleketine müderrislik ve kadılık yaparak uzun yıllar hizmet etmiş, ömrünün sonlarına doğru Akhisar’da cami, medrese, tekke, han, sıbyan mektebi ve çeşme gibi yapılar inşa ettirerek kalıcı hizmetler bırakmıştır. Bu hayrat etrafında oluşan mahalleler, geçmişte Nevâbâd (Novo Mjesto) adıyla anılmıştır ve günümüzde Prusac’ın Srt (Sırt) mahallesinin üst tarafında yer almaktadır. Hasan Kâfî Akhisârî, 1024 (1615) yılında vefat etmiş ve yaptırdığı caminin yanındaki medresenin bitişiğindeki türbeye defnedilmiştir.