logo
/

el-Cāmiʿu’s-Saḥīḥu’l-Musnedu’l-Muḫtaṣar min Ḥadīs̱i Resūlillāh Ṣallallāhu ʿAleyhi ve Sellem: Ṣaḥīḥu’l-Buḫārī (Tıpkıbasım ve İnceleme), I-II

Ebû Abdullah Muhammed b. İsmâil el-Buhârî (ö. 256/870)

İSAM’ın Erken Klasik Dönem Projesi kapsamında, İSAM ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’nın iş birliği ile İmam Buhârî’nin Sahîh-i Buhârî adıyla şöhret bulan el-Câmi‘u’s-sahîh isimli hadis kitabının dünya kütüphanelerinde tespit edilebilen eksiksiz en eski tarihli yazma nüshasının tıpkıbasımının 2. baskısı yapıldı.

Biri tıpkı basım diğeri inceleme yazıları (dirâse) ve fihrist olmak üzere iki cilt halinde yayımlanan Sahîh-i Buhârî tıpkıbasımı, Süleymaniye Kütüphanesi’nde (Murad Molla, nr. 577) kayıtlı bulunan yazma nüsha esas alınarak gerçekleştirildi. 

Sahîh-i Buhârî’nin Ebû Zer el-Herevî (ö. 434/1043) rivayetinin “Bâcî-Sadefî” tarikiyle günümüze ulaşan ve 550 (1155) yılında Mağrip hattı kullanılarak istinsah edildikten sonra muteber nüshalarla mukabele edildiği tespit edilen nüshanın üzerinde, Endülüslü âlim Ebû Abdullah Muhammed b. Yûsuf İbn Saâde’nin (ö. 565/1170) yazısı bulunmaktadır. Endülüs’ün inkırazıyla birlikte, önce Kuzey Afrika’ya ve Mısır’a intikal eden bu Sahîh-i Buhârî nüshası Osmanlı âlimi Musannifek’in (ö. 875/1470) eliyle İstanbul’a ulaşmıştır. Musannnifek tarafından Fatih Camii Külliyesi’ndeki Sahn-ı Semân medreselerine vakfedilen nüsha bir süre kaybolduktan sonra XII.  (XVIII.) yüzyılda yine Fatih’te kurulan Murad Molla Kütüphanesi envanterine girmiştir.

Sahîh-i Buhârî tıpkı basımı, el-Câmi‘u’s-sahîh’in râvileri ve rivayet tarihi ile bu eserin özellikle Ebû Zer rivayeti ve Murad Molla nüshasının hususiyetleri gibi konulara dair Dr. Muhammed Mücîr el-Hatîb ve Arafat Aydın tarafından hazırlanan Arapça ve Türkçe inceleme yazılarına eşlik eden ayrıntılı bab fihristi ile okuyucunun istifadesini kolaylaştırmaktadır.

Satın almak için tıklayınız.
 

 

Önerilen Etiketler
buhari
Rivayet
Herevi
Baci
Sadef
İbn Saade
Musannifek
Güncellenme Tarihi : 19 Mart 2024