el-Muṣḥafu’ş-Şerīf el-Mensūbu ilā ʿOs̱mān b. ʿAffān: Nusḫatu Mutḥafi’l-Ās̱āri’t-Turkiyye ve’l-İslāmiyye bi-İstānbūl (Tahkikli Neşir), I-II
Eski tarihli, Hz. Osman’a nisbet edilen ve 1905’te Ruslar tarafından neşredilen Taşkent nüshası ile müsteşrikler tarafından yayımlanan Paris Millî Kütüphane (hicrî I. veya II. yüzyıla ait), Saint Petersburg ve Londra nüshalarında büyük ölçüde eksiklik mevcuttur (bu nüshaların biri Kur’an’ın yaklaşık üçte biri, diğeri dörtte biri kadardır). Buna mukabil dünya kütüphaneleri ve müzelerinde mevcut en eski nüshalar olarak bilinen Topkapı Sarayı Müzesi, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi ve Kahire el-Meşhedü’l-Hüseynî nüshaları tam nüsha (her birinde birkaç varak eksik) olarak kabul edilebilir.
Yaklaşık yedi yıl süren titiz bir çalışmayla hazırlanan bu neşirde Türk ve İslâm Eserleri Müzesi nüshası ile Suudi Arabistan’da yayımlanan ve Dr. Altıkulaç’ın “Fehd Mushafı” olarak adlandırdığı mushaf, dil ve imlâ özellikleri bakımından karşılaştırılmış ve farklılıklar aynı sayfada alt alta gösterilmiştir. Bu nüshaların neşri, hem Kur’ân-ı Kerim’in Hz. Osman’dan günümüze intikalinde herhangi bir aksama olmadığının ortaya konulması hem de asıllarıyla birlikte yayımlanmış olması sebebiyle orijinallik taşımaktadır.
Satın almak için tıklayınız.