logo
/

İmparatorluk Çağının Osmanlı Sultanları-III

Bir buçuk asır süren kuruluş döneminin ardından, bir buçuk asır kadar da cihanşümul bir siyaset izleyerek genişleme ve yükseliş devri yaşayan Osmanlı Devleti, XVI. yüzyıl sonlarından itibaren iç ve dış etkenlerle güç kaybetmeye başlamıştır. XVII. yüzyıl ortalarında baba ve oğul Köprülüler’in dirayetli idaresinde kısmen toparlanan Devlet-i Aliyye, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın Viyana’ya yönelik askerî harekâtı ile başlayan ve Kutsal İttifak devletleriyle pek çok cephede yıllarca süren savaşlarda büyük topraklar kaybetmiştir.

Karlofça Antlaşması’ndan sonra geleneksel kānûn-ı kadim anlayışının dışında arayışlara başlanmıştır. XVIII. yüzyılın ilk çeyreğinde kaybedilen toprakların geri alınması için önce Rusya’ya, sonra da Venedik ve Avusturya’ya yönelik hamlelerden kalıcı sonuçlar alınamamıştır. Son başarılı Belgrad antlaşmalarıyla başlayan uzun barış döneminde mevcudu muhafaza siyaseti ve askerî ıslahat girişimleriyle devlet eski gücüne kavuşturulmak istenmiş, fakat yine kalıcı başarılar elde edilememiştir.

Bu kitapta 1648-1757 yılları arasının askerî ve siyasî olayları IV. Mehmed, II. Süleyman, II. Ahmed, II. Mustafa, III. Ahmed, I. Mahmud ve III. Osman gibi yedi padişahın biyografileri çerçevesinde ele alınmaya çalışılmıştır.     

Matbu versiyonunu satın almak için tıklayınız.

E-kitap versiyonunu satın almak için tıklayınız.
 

 

Önerilen Etiketler
osmanlı
Viyana
Karlofça
IV. Mehmed
III. Osman
Kutsal İttifak
Güncellenme Tarihi : 4 Haziran 2024