logo
/
100. Yılında Türkiye’de İlahiyat Fakülteleri Uluslararası Sempozyumu

100. Yılında Türkiye’de İlahiyat Fakülteleri Uluslararası Sempozyumu

Türkiye’deki ilahiyat fakülteleri akademik araştırma, eğitim-öğretim ve toplumsal hizmetin kesişim noktasında yer almakta ve sayısal büyümenin yanı sıra içerik/çeşitlilik itibariyle de önemli değişimler geçirmektedir. Bu değişimler ülkemizdeki sosyo-kültürel ve siyasî gelişmelerle bağlantılı olduğu kadar, İslam dünyasında ve küresel ölçekte meydana gelen yeni okumalarla da alâkalıdır. Yaşanan dönüşüm sürecinde eleştirel düşünce, yenilikçi yaklaşımlar ve küresel perspektifler oldukça önem kazanmaktadır. Bu bağlamda ilahiyat fakültelerinin geleceği, yalnızca Türkiye’nin ve diğer müslüman toplumların tarihî tecrübeleri ile değil, aynı zamanda küresel eğilimler de dikkate alınarak şekillendirilmelidir. Bu noktada arka planda şu soru büyük önem kazanmaktadır: İlahiyat fakülteleri kendilerinden beklenilen; dinî metinleri, düşünceleri ve pratikleri tarihsel ve kültürel bağlamda derinlemesine analiz ederek öğrencilere kapsamlı bir dinî bilgi, felsefi düşünce ve ahlakî perspektif sunma amacını ne ölçüde gerçekleştirebilmektedirler?

İlahiyat fakültelerinin kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM), İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi iş birliğiyle 18-20 Ekim 2024 tarihinde “100. Yılında Türkiye’de İlahiyat Fakülteleri Uluslararası Sempozyumu” başlıklı bir akademik etkinlik düzenlenerek ilahiyat fakültelerinin geçmişi, bugünü ve geleceği üzerine bilgi ve fikir paylaşımı yapılması planlanmaktadır. Sempozyumda, ilahiyat fakültelerinin tarihsel kökleri, üniversiteler içindeki bugünkü yeri ve geleceğe yönelik vizyonlarının ele alınması hedeflenmektedir. 100. yılında ilahiyat fakültelerinin katettiği uzun yolu ve geldiği noktayı anlamak, aynı zamanda gelecekteki ihtiyaçlara verebileceği daha etkili cevapları düşünmek açısından da sempozyum bir fırsat olacaktır. Türkiye’de ve uluslararası bağlamda ilahiyat eğitiminin ortaya çıkışı, gelişimi, farklı kültürel ve akademik gelenekler içinde şekillenmiş olan yapılarıyla, eleştirel bir değerlendirmeye ve karşılaştırmalı bir analize tâbi tutulacaktır. Bu kapsamlı etkinlik; ilahiyat eğitimi, öğretimi ve araştırmalarında yer alan akademisyenleri, araştırmacıları, öğrencileri, yöneticileri ve paydaş kurum temsilcilerini bir araya getirerek çok sesli ve çok perspektifli bir müzakere ortamı oluşturmayı amaçlamaktadır.
Sempozyum, Türkiye’deki ilahiyat tecrübesinin geçmişini, bugününü ve gelecek vizyonunu detaylı bir şekilde ele alacaktır. Bu çerçevede sempozyumda klasik İslam düşüncesi ile dinin çağdaş dünya ile etkileşimini anlamaya yönelik çabalar, geleneksel eğitim yaklaşımlarından modern eğitim anlayışlarına geçiş konusundaki arayışlar, İslam dünyası, Batı, Afrika ve Asya'daki benzer program modelleriyle karşılaştırmalar, ilahiyat eğitiminin temel ve güncel sorunları üzerine derinlemesine tartışmalar gerçekleştirilecektir. Ayrıca, ilahiyat eğitimi ve öğretimiyle ilgili yapısal, metodolojik ve felsefi meseleler, yenilikçi öğretim teknikleri ve teknolojileri ile mezunların istihdamı gibi konular ele alınacaktır.

Güncellenme Tarihi : 2 Nisan 2024